LEGO TERAPİ
Legoların özel gereksinimli çocukların gelişimi üzerinde saymakla bitmeyen çok yönlü faydaları vardır. Psikolojik açıdan bakıldığında Legoların rahatlatıcı ve stres atıcı yönü çok sayıda bilim insanı tarafından açıklanmış ve kanıtlanmıştır.
Lego 1932 yılından bugüne üretilen Danimarka menşeili bir oyuncak türüdür. Lego kelimesi iki 2 Danca kelimenin birleşmesinden oluşan bir terimdir. Leg ve Godt. Leg iyi, Godt oynamak demektir. Yani Lego demek iyi oynamak, iyi oyun demektir.
100 yıl geçmiş olmasına rağmen rengârenk parçaları ile birçok çocuğun mutluluğuna ve eğlencesine katkı sağladığı gibi gelişmelerinde de önemli rol oynuyor. Psikiyatrist Maria Teresa Mata için Legolar ve Legolara benzeyen oyunlar (parçaları birleştirerek bütün oluşturan oyunlar) duygusal zekânın gelişiminde çok önemli etkiye sahiptir. Tıpkı resimler gibi çok parçalı oyuncaklarla oynanan oyunlar da duyguların açığa çıkmasını ve ifade edilmesini kolaylaştırıyor. Bir bütün oluşturmak için parçaları birleştiren çocuğun hayal gücü gelişiyor, ince motor becerisi ve el-göz koordinasyonu çalışıyor, dikkat ve odaklanma kapasitesi destekleniyor. Böylelikle çocuk zihninde canlandırdığı nesneyi somutlaştırıyor, sebep-sonuç ilişkisi kuruyor, iletişim ile ilgili zihinsel uzantıların güçlendirilmesini sağlıyor. Son olarak bu oyunlar grup içinde etkileşim kurmaya, paylaşmaya, iletişim başlatmaya, keyifli vakit geçirmeye ve stresi atmaya yardımcı oluyor.
Otizmli çocuklar yapılandırılmış Lego Terapi seansları ile iletişim kabiliyetlerini, problem çözme yeteneklerini ve konuşma becerilerini geliştirebilmelerinin yanı sıra davranışlarını değiştirmeyi, diğerlerinin duygularının farkına varmayı ve birlikte oyun oynamayı da öğrenebilirler.